ABD uzun yıllardır üretim yapmadan tükettiği için karşılıksız para basarak geçiniyordu. Tıpkı çalışmadığı için karşılıksız senet ile eğlenceye dalmış biri gibi. Dünyada hiçbir devlet yoktur ki karşılıksız para bastıkça parası değerlensin. Lakin ABD parasını tüm devletlere takas aracı olarak, tehditle kabul ettirdiği için ekonomisinin çöktüğü belli olmuyordu.
Zira bastığı karşılıksız para ile yaptığı alışveriş sonrası parasını o ülke kasasında saklamak zorunda idi. Karşılıksız basılan para miktarı o kadar büyüdü ki, Çin ve birkaç farklı ülkenin dolar stoğu trilyon dolarlara ulaştı.

Çin, bu paraların karşılıksız olduğunu farkedip, ABD’den altın gümüş gibi değerli madenlerle takas istediğinde morgage krizi patlamıştı. Zira ABD’nin öyle bir değerli metal stoğu yoktu.

İkinci dünya savaşı sonrası işgal ettiği ve askeri birliklerini lağvettiği ülkelerden, Japonya ve Almanya’ya üretim desteği verip (Komatsu’nun Caterpiller’ı kopyalaması vs.) karşılıksız para ile bunları kendini özgür zanneden kölelere dönüştürdü.

ABD’ye, Almanya merkez bankası’nın tüm altınlarına el koyması yetmemişti. Savaş sonrası Almanya’nın merkez bankası altın deposu ABD topraklarına inşaa edildi. (Siz çaldırırsınız ve koruyamazsınız bahanesi ile)

YORUMLAR

Start typing and press Enter to search